Γιορτή Πολυγλωσσίας

polyglosia_new_500

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων , συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Γιορτή Πολυγλωσσίας «Οι γλώσσες στο δρόμο ­Γλωσσικές Διαδρομές της Θεσσαλονίκης»  που φιλοξενεί και οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας και άλλων φορέων της πόλης.

Η ΑΡΣΙΣ θα συμμετέχει με τις εξής δράσεις :

-Εργαστήριο  εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα με τη χρήση του  εργαλείου COMPASS, ένα  εγχειρίδιο  εκπαίδευσης  στα  ανθρώπινα  δικαιώματα που  δημιουργήθηκε  από το  Συμβούλιο της Ευρώπης,. Στο  πλαίσιο  αυτό  θα  πραγματοποιηθεί  μια  βιωματική  άσκηση,  με συντονιστές  εκπαιδευτές της ΑΡΣΙΣ στα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία θα  εμπλέκει τα παιδιά που θα βρίσκονται στο χώρο και που θα επιθυμούν να συμμετέχουν. Με τη λήξη της άσκησης, θα ακολουθήσει  συζήτηση  για την  εμπειρία  και τα  συναισθήματα των  παιδιών.  Το  εργαστήριο  θα λάβει χώρα την Κυριακή από τις 10.00 ως τις 12.00 στο Περίπτερο Παιχνιδιών.

-Αφήγηση ανεκδότων από τις χώρες και στις γλώσσες των παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα και Συζήτηση για την Περσική γλώσσα στα ελληνικά σε σχέση με την ελληνική την Κυριακή από τις 12.15 έως τις 12.45 στο Καφέ της Πολυγλωσσίας. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει την ανάγνωση του ποιήματος «Chador» του Iraj Mirza, του ποιήματος » Yousef gom gashte» του Hafez Shirazi.  

Η Περσική γλώσσα ή τα Περσικά είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που ομιλείται στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Νότιο Ρωσία καθώς και σε άλλες όμορες χώρες. Προήλθε από την αρχαία περσική γλώσσα και είναι τμήμα του ιρανικού κλάδου ινδοϊρανικής γλωσσικής οικογένειας.  Είναι γνωστή ως:

  1. Φαρσί, τοπική ονομασία στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν
  2. Τατζίκικη, τοπική ονομασία στην Κεντρική Ασία
  3. Νταρί, ονομασία που αποδίδεται στην Περσική  ποίηση και την γλώσσα της αυλής, όπως και σε περσικές διαλέκτους που ομιλούνται στο Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν. Τα Νταρί χρησιμοποιούνται κυρίως στην ποίηση γιατί είναι μια ποιητική παραλλαγή της γλώσσας και αρκετά εκλεπτυσμένη.

Η ελληνική γλώσσα, επίσης,  είναι μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες   Αποτελεί το μοναδικό μέλος ενός ανεξάρτητου κλάδου της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών.

Εμείς που εργαζόμαστε με τους ανήλικους πρόσφυγες συχνά αναγνωρίζουμε πολλές κοινές λέξεις ή δανεικές λέξεις μεταξύ των δύο γλωσσών. Ας μην ξεχνάμε πως και η Τουρκική γλώσσα έχει επηρεαστεί από την Περσική γλώσσα και η ελληνική γλώσσα  με τη σειρά της,  λόγω των πολλών χρόνων «υποτέλειας» στους Τούρκους, έχει επηρεαστεί από την Τούρκική και την Περσική γλώσσα.

Λέξεις όπως  η αυλή, η ντουλάπα, η τσάντα,  το τετράδιο (ντεφτερ, κιταπι), το αμπάρι, ταμαμ, Χανούμ  είναι δανεικές λέξεις  από την Περσική γλώσσα. Επίσης λέξεις όπως  νούμερα έχουν κοινή ρίζα στην Περσική και ελληνική γλώσσα . Το νούμερο 2 για παράδειγμα στα Περσικά είναι Ντο, στα ελληνικά είναι δυο, στα αγγλικά είναι του.

Η λέξη Ντοχτάρ στα Περσικά σημαίνει κορίτσι, στα αγγλικά υπάρχει η λέξη daughter  και στα γερμανικά tochter που σημαίνει κόρη και πολλές άλλες.

poster cafe poliglossias 2014